LEXsample :: praktische informatie & tips

Gids voor Ushuaia

Zicht op Ushuaia vanaf het Beagle Kanaal
Zicht op Ushuaia vanaf het Beagle Kanaal.
Verreweg de meeste cruise-schepen die naar Antarctica varen, vertrekken vanuit Ushuaia. Het is Argentina's meest zuidelijke stad, gelegen aan het Beagle Kanaal. De afgelopen jaren heb ik het stadje en de omgeving enkele malen bezocht, en op deze pagina's heb ik de meest aardige tips en handige informatie samengebracht. Ushuaia en de omgeving van de stad zijn de moeite waard om een paar dagen extra voor uit te trekken. Het is er heel veilig en de mensen zijn erg aardig en behulpzaam. Ik heb niet gepoogd volledig te zijn, maar gewoon wat aardige tips en informatie over de stad te geven. Ze weerspiegelen mijn eigen mening en indrukken.

Feedback en suggesties zijn altijd welkom, gebruik de feedback pagina.

Hoe kom je in Ushuaia?

Ushuaia ligt meer dan 3000 km van Buenos Aires, dus de meeste bezoekers zullen het vliegtuig nemen om er te komen. De vlucht duurt ongeveer The flight will take some vier uur en gewoonlijk wordt er een tussenstop gemaakt in Rio Grande of Trelew. De vlucht naar het zuiden gaat soms over het bekende Valdéz Schiereiland. Het landschap van Patagonië is leeg en vlak, maar de laatste afdaling naar het vliegveld van Ushuaia, over de laatste uitloper van het Andes-gebergte en over het Beagle Kanaal, blijft spectaculair.

De Argentijnse luchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas wil nog wel eens vertraagd zijn, dus neem voldoende tijd tussen de overstaps, vooral tussen een intercontinentale en een binnenlandse vlucht.

Aerolineas Argentinas

Wat is waar in Ushuaia?

Het centrum van Ushuaia is niet erg groot en alles ligt op loopafstand. Mocht je een taxi nodig hebben, dan zijn deze niet te duur. Wanneer je door de stad loopt, blijf dan altijd op de stoep letten. Er zitten gaten in, er ontbreken traptreden of er is helemaal geen stoep. Niemand lijkt verantwoordelijk voor het onderhoud van stoepen.

Van deze link kun je een plattegrond van de stad in PDF-formaat downloaden (met de mogelijkheid te zoeken op de straatnamen.)

Waar overnachten?

Er zijn talloze hotels, bed & breakfasts, hostels in allerlei prijsklassen. Hieronder enkele waar ik zelf heb gelogeerd. 's Nachts kan Ushuaia erg lawaaiierig zijn: honden blaffen, auto's toeteren bij het naderen van de kruising... Het is raadzaam oordopjes in te doen als je daarvan wakker wordt.

Cabo San Diego
Een zijstraat van de hoofdstraat. De korte klim omhoog wordt beloond met een ontmoeting met de eigenaren (Diego, Alicia en Alberto) - de aardigste mensen die je je kunt voorstellen. Prijs: 280 pesos per 2 personen per nacht. Er is draadloos internet (wifi) van goede kwaliteit op de kamer. Het ontbijt is een dienblaadje met wat toastjes en een koek, maar 100m verderop in de straat zit een bakkertje op de hoek.

Hostel César
César zit in het midden van de hoofdstraat. Ik was niet onder de indruk: de bedden zijn superzacht en roken is toegestaan op de kamers, dus af en toe hangt er een tabakslucht. De replica's aan de muur doen pijn aan je ogen. De kamers hebben geen wifi, wel is er een goede verbinding in hun restaurant, Café Del Angel.

Internet-café's, telefooncabines en draadloos internet

In de hoofdstraat San Martín en de zijstraten zijn veel internet-cafés en plekken waar je kunt bellen. Als je een notebook gebruikt, kun je draadloos internetten in café/bakkerij 'Ramos Generales' (Maipú). De voormalige kruidenier is niet alleen smaakvol ingericht, maar heeft ook smaakvolle gerechten op de kaart. 'Ramos' is populair bij Antarctica-gidsen omdat het dichtbij de haven is waar de cruise-schepen aanmeren. Ook Café Del Angel (naast Hostel César, San Martín. Zondag gesloten) biedt een uitstekende internetverbinding.

Winkels

Ushuaia is een grote, constant groeiende stad en dus zijn er allerlei winkels. De meeste winkels liggen in of nabij de hoofdstraat, San Martín en in het algemeen zijn ze open van ma-za 10:00-22:00 maar 's middags dicht tussen 12:00-16:00. Er zijn verschillende kampeerwinkels (kleding, kampeerspullen). Etenswaren zijn goedkoper dan in Nederland, maar de prijzen voor electronica en fotoapparatuur zijn gelijk aan Nederland, en dus relatief hoog voor de Argentijnen. Je kunt er van alles krijgen.

De supermarkt is La Anónima, geopend ma-za van 09:00-22:00 en zo van 09:30-14:00. Er zijn vier filialen:

Kleine supermarktjes zitten her en der door de stad verspreid, net als de bakkers (panerías). De bakkers verkopen zoete broodjes die 'facturas' genoemd worden. De eerste keer smaken ze goed maar na een tijdje allemaal hetzelfde. Als je trekt krijgt in vers bruin brood, ga dan naar Ramos Generales (heerlijk olijven- en walnotenbrood).

Boekwinkels
De Boutique del Libro heeft twee winkels: een algemene in San Martín en een kleinere die gespecialiseerd is in Antarctica en gerund wordt door Mariano. Die winkel zit dichterbij de haven, '25 de Mayo' op nummer 62.

Postkantoor
Het postkantoor zit ook aan San Martín. Geopend van ma-vr 10:00-18:00 en op za van 10:00-13:00. Een postzegel voor een kaart (overweeg LEXsample kaarten te versturen!) kost 5 pesos.

Waar kun je eten?

Argentijnen beginnen op z'n vroegst met avondeten om 21:00. Er zijn talloze restaurants in San Martín. I heb begrepen dat de steaks niet te versmaden zijn, maar aangezien ik vegetariër ben kan ik dat niet uit ervaring bevestigen.

Het is mij een raadsel waarom er zoveel pizzeria's in Ushuaia zijn. Allemaal verkopen ze dezelfde soort pizza's en empanadas. Bijna alle pizza's zijn op basis van mozarella, maar dan niet de echte maar een kunstmatige variant. De smerigste pizza die ik ooit at (halverwege gestopt) was van de take-away 'Peron 230' (Gobernador Paz 636, tel. 444999). Goedkope maar goede pizza's en empanadas zijn te krijgen bij 'Dieguito delivery' (Magallanes 967, tel. 430013). De smakelijkste pizza's at ik bij '137' (voorheen genaamd Tante Sara, in San Martín). Hier kun je vanaf 19:00 terecht.

Een Koreaans echtpaar runt 'Bamboo' (in Piedrabuena Straat) waar ze verschillende goede vegetarische afhaalgerechten hebben. Ook handig als je de beschikking hebt over een magnetron of oventje in je hotel/appartementje.

Waar kun je drinken?

Het fraaie interieur van Ramos Generales
Het fraaie interieur van Ramos Generales.
Als het koud weer is, bestel dan een 'submarino' (hete melk met een stuk chocolade dat soms de vorm van een onderzeeër heeft). Als het warm is heeft Gadget (westkant van San Martín) een heel scala aan smaken ijs. Terrasjes zijn er niet in Ushuaia, daarvoor is het weer te veranderlijk volgens de uitbaters.

Ramos Generales
Mijn favorite stek is Ramos Generales (Maipú). Smakelijke sandwiches, goede sfeer en gewoonlijk goede wifi-verbinding. Op hun website lees je de geschiedenis van deze voormalige kruidenierswinkel en krijg je een indruk van het café.

Tante Sara café
Veel mensen zullen een tafeltje nemen in Tante Sara café, middenin San Martín. Door de grote ramen heb je uitzicht op de winkelstraat die mensen op en af lopen.

Kuar
Zo'n 1,5 km buiten Ushuaia ligt een aardige bar genaamd Kuar ('Resto.bar.ushuaia' Avenida Perito Moreno 2232). Ook hier grote ramen, maar ditmaal met uitzicht op het Beagle Kanaal. Open van 12:00-15:00 en vanaf 18:00 tot middernacht.

Invisible
Aan de oostkant van San Martín (nummer 19) ligt Invisible, een bruine bar. Bestel een Fernet, een sterk drankje dat Italianen in Argentinië introduceerden. 's Avonds laat (eigenlijk meer vanaf middernacht) spelen er bandjes en worden er tango-cursussen gegeven. Dagelijks geopend van 08:00-04:00.

Geld

Er zijn verschillende geldautomaten in San Martín zelf of in de zijstraten. Ik gebruik de automaten van 'Link' (een groene cirkel met de naam Link in gele tekst). Het menu van de automaten is zowel in Spaans als Engels. De laatste keer dat ik in Ushuaia was (begin 2009) kon je maximaal 350 pesos per keer opnemen, maar je kon wel meerdere malen per dag geld opnemen.

Electriciteit

Het net in Argentinië levert 220 V en 50 Hz. De stekkers hebben 2 of 3 pootjes. Europese (Nederlandse) stekkers passen soms wel, maar vaak niet in een Argentijns stopcontact. Er zijn eenvoudige verloopstukjes verkrijgbaar bij electronicawinkels. Deze website geeft uitleg over de twee typen stekkers die in Argentinië gebruikt worden.

Volgende pagina

© LEXsample 2009