Over Lex

Wie is Lex?

Lex aan het fotograferen op Cuverville-eiland, Antarctisch Schiereiland. Foto genomen door J. Hibels
Aan het fotograferen op Cuverville-eiland, Antarctisch Schiereiland. Nieuwsgierige jonge ezelspinguďns komen langzaamaan dichterbij.
Foto © J. Hibels 2006
Lex van Groningen (1967), dat ben ik. Ik heb altijd al een cameraatje gehad, maar ben door de jaren heen het fotograferen serieuzer gaan aanpakken. Aan de bezigheid besteedde ik meer tijd, en meer geld. Sinds enkele jaren woon ik met mijn vriendin in Amsterdam.

De rode lijn door al mijn foto's wordt gevormd door creativiteit en schoonheid. In feite is al mijn fotografie één groot experiment waarvan ik continu leer. Ervaring leidt tot routine, maar routine mag niet tot sleur leiden. Schoonheid is moeilijker om uit te drukken: het kan de combinatie van licht en expressie zijn bij een concertfoto, de imposante spanwijdte van een albatros, of de kwetsbaarheid van een motje, of van een mens.

Deze website weerspiegelt -uiteraard- voor een deel waar mijn belangstelling ligt. Ik ben geďnteresseerd in:

Tegelijkertijd ben ik bezorgd over de achteruitgang in biodiversiteit als gevolg van menselijke invloed. Ook dat wordt weerspiegeld in LEXsample en de manier waarop de foto's tot stand komen: LEXsample is zo 'groen' mogelijk: ik hergebruik wat ik kan, heb geen auto en reis zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. Voor mij hoeven niet alle natuurgebieden opengesteld voor recreatie, en ik begrijp ook slecht hoe veel natuurliefhebbers de auto pakken om erop uit te trekken naar plaatsen die ook met het OV goed te bereiken zijn.

Met een stand op het Vogelfestival 2005. Foto genomen door J. Hibels
Met een stand op het Vogelfestival 2005.
Foto © J. Hibels 2006

Hoe fotografeer je?

Sinds een aantal jaren fotografeer ik met een digitale (spiegelreflex)camera. Dat heeft een aantal voordelen, maar evengoed nadelen ten opzichte van werken met negatieffilm: het is uiteindelijk dan ook niet meer dan een gereedschapskeuze.

Belangrijker zijn de lenzen waarmee je werkt, en daarvan heb ik er in de loop der tijd een aantal vergaard die ik afwisselend gebruik.

© LEXsample 2011