LEXsample :: lezingen

LEXsample lezingen: boeiend en met mooie beelden

Behalve fotograaf werk ik als natuurgids op schepen naar Antarctica. Sinds 2005 heb ik een flink aantal reizen gemaakt naar Antarctica en subantarctische eilanden, waarbij mijn eigen belangstelling voornamelijk uitgaat naar de natuur (in brede zin), maar ook naar de menselijke geschiedenis. Mijn ervaringen en kennis, en natuurlijk de prachtige foto's van die streken, deel ik graag met u in de volgende series lezingen. Hieronder vindt u een omschrijving van de lezingen die ik momenteel geef.

Over Leven Op Antarctica

Over Leven Op Antarctica

De meeste maanden van het jaar is Antarctica een ontoegankelijk continent, voor planten, dieren en mensen. Maar zodra de dagen lengen en het voorjaar begint, keert het leven even terug en benut alle kansen die er zijn. Het Antarctisch Schiereiland is minder guur dan de rest van het continent en is daarom extra druk in het broedseizoen. Ik neem je mee naar het Schiereiland en de Weddellzee en leg uit hoe o.a. pinguïns, zeehonden en albatrossen zich hebben aangepast. Al gauw blijkt hoe belangrijk de rol van het zeeijs is voor het leven op Antarctica. Natuurlijk met mooie foto's, maar ook met veel inhoudelijke informatie.

  • Duur: 2x 50 minuten
  • Taal: Nederlands of Engels
Albatrossen & Stormvogels van de Zuidelijke Oceaan

Albatrossen & Stormvogels van de Zuidelijke Oceaan

De Zuidelijke Oceaan is een van de stormachtigste zeeën op de wereld. Hier voelen albatrossen en stormvogels zich thuis. Op verschillende manieren hebben deze fascinerende vogels zich aangepast aan een leven op zee. Grote Albatrossen en Grijskopalbatrossen vliegen in enkele maanden rondom Antarctica, glijvluchten van duizenden kilometers. Grauwe Pijlstormvogels vliegen zo mogelijk nog verder als ze migreren tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond, op zoek naar een 'eindeloze zomer' waarin voedsel altijd beschikbaar is. Deze zeevogels zijn niet alleen geliefd bij vissers, zeilers en andere zeelieden, maar ook bij deze natuurgids! De vele uren, dagen, weken aan boord hebben in de loop der jaren een schat aan fotomateriaal opgeleverd waar ik u graag wat van laat zien, met gedegen achtergrondinformatie bij de verschillende vogelsoorten.

  • Duur: 2x 50 minuten
  • Taal: Nederlands of Engels
Expeditie South Georgia, 1927-1928

Expeditie South Georgia, 1927-1928

Een bijzonder verhaal van twee mannen en één vrouw die negen maanden rondreisden op het subantarctische eiland South Georgia. Geholpen door walvisjagers brachten ze het hele eiland in kaart. In het eerste deel van deze lezing schets ik een beeld van deze onderzoekers. De initiatiefnemer ervan, de Duitser Ludwig Kohl, was een man met zeer brede interessen. Hij trouwde met Margit, dochter van de man die de walvisvaart in Antarctica vanaf 1904 had gestart. Ook Margit werd expeditielid. Het derde lid was Benitz. Hij filmde de allereerste beelden van South Georgia, in de hoogtijdagen van die walvisvaart. Zijn unieke beelden (niet online of in winkels verkrijgbaar) vertoon ik in de tweede helft van deze lezing. Omdat het hier een stomme film betreft becommentarieer ik de zwart-wit beelden. De film bevat natuurbeelden van pinguïns en zeeolifanten, maar ook beelden van de expeditie en de walvisvaart.

  • Duur: Introductielezing (45 minuten) + Documentarie (70 minuten)
  • Taal: Nederlands of Engels

Een lezing bijwonen?

Kijk in de agenda waar op dit moment LEXsample-lezingen gepland staan. Om een lezing bij te wonen neemt u contact op met de organiserende instantie (de namen in de agenda bevatten meestal een link naar hun website).

Een lezing aanvragen?

Bedrijven en organisaties kunnen ook een lezing aanvragen (boeken). Het is raadzaam ruim van te voor contact op te nemen, in verband met de beschikbare data en voorbereidingen die mogelijk nodig zijn.

Vergoeding

De vergoeding bedraagt € 120 (excl. BTW) voor een lezing uit de lijst hierboven. Hiervoor ontvangt u daags na de lezing een factuur die binnen 3 weken voldaan dient te worden.

Materiaal

Ik neem zelf een notebook-computer mee met de lezing(en).
U dient zelf te zorgen voor een beamer, een witte muur of projectiescherm, een microfoon/geluidsinstallatie (bij grote zalen), verlengsnoer(en). In geval van twijfel graag even contact opnemen.

Neem vrijblijvend contact op

Voor het aanvragen van een lezing kunt u een email sturen of bellen. Mijn gegevens vindt u op de contactpagina. Laat u mij -voor zover bekend- de volgende zaken weten:
1.0 Aanvragende instantie
1.1 Naam organisatie/bedrijf:
1.2 Adres organisatie/bedrijf:
1.3 Website organisatie/bedrijf:

2.0 Contactpersoon
2.1 Naam van contactpersoon:
2.2 Telefoon contactpersoon:
2.3 Email contactpersoon:

3.0 Lezing
3.1 Gewenste lezing (titel):
3.2 Gewenste datum/periode:
3.3 Locatie van de lezing (adres):
3.4 Groepsgrootte (geschat):
3.5 Overige wensen/vragen:

4.0 Materiaal
1.1 Merk en type beamer:

Verantwoordelijkheid


Uiteraard zal ik er met de voorbereidingen alles aan doen om de lezing een succes te laten worden. Ik verwacht van de aanvragende partij hetzelfde. De volgende afspraken zijn van kracht op al mijn lezingen, tenzij hiervan schriftelijk is afgeweken:
  1. LEXsample aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor geboekte lezingen die niet kunnen plaatsvinden als gevolg van situaties van overmacht, waaronder (a) ernstige vertragingen in het openbaar vervoer en files; (b) zeer slecht weer en (c) technische storingen met computerapparatuur. Mocht de lezing door onmacht niet plaats kunnen vinden, dan is de aanvragende partij uiteraard geen vergoeding verschuldigd. LEXsample is niet aansprakelijk voor kosten die hierdoor bij de aanvragende partij ontstaan zijn.
  2. Mocht de aanvragende partij een geboekte lezing willen annuleren, dan kan dat kosteloos tot en met 3 weken van de geplande datum. Tot en met 2 weken voor de geplande datum betaalt u 25% van de vergoeding, of 50% indien u een week voor de geplande datum (of later) wenst te annuleren.

    © LEXsample 2010