Natuur

De vogels van Ushuaia (februari 2005)

Ushuaia
De stad Ushuaia, waarvandaan de meeste reizen naar Antarctica vertrekken, ligt in het zuiden van Vuurland (Tierra del Fuego) aan het Beagle-kanaal. Er wonen ongeveer 40.000 mensen, en het lijkt een stad te zijn die meegroeit met de groei van het toerisme naar Antarctica. De stad bestaat uit een aantal lange, rechte straten waarbinnen veel verschillende soorten huizen en bedrijven zijn opgetrokken. Omdat de stad aan de voet van de bergen ligt moet je soms stevig klimmen, terwijl je tegelijkertijd goed moet opletten waar je je voeten neerzet omdat er af en toe wat gaten in de weg zitten.

De mensen in Ushuaia zijn vriendelijk, willen graag een praatje maken, zeker als je een beetje Spaans spreekt. Voor Europeanen is het leven hier niet duur. Je kunt hier goed eten, je Antarctica-uitrusting aanvullen (truien, boeken...), of naar huis emailen in een van de internet-cafés. De stad is levendig tot 's avonds laat. Aan de randen van de stad leven veel verschillende vogels. Goede vogelkijkplekken zijn langs het Beagle-kanaal, bij de haven, bij de riooluitlaat en de vuilnisbelt. De stad ligt aan de Bahía Ushuaia, een open baai. Daarnaast ligt de Bahía Encerrada, afgesloten van het open water door een dam waar je overheen kunt wandelen naar het schiereiland aan de overkant, waar ook het vliegveld ligt.

Man (l) en vrouw (r) kelpgans (Chloephaga hybrida). Deze foto is genomen net buiten de haven, in Bahía Ushuaia.


Kelpmeeuwen (Larus dominicanus) zijn overal te vinden langs de kust, ook op het Antarctisch schiereiland.


Een kelpmeeuw op zoek naar voedsel langs de vloedlijn van de Bahía Ushaia.


Een jonge kelpmeeuw langs de pier van Ushuaia.


Dolfijnmeeuwen (Larus scoresbii) komen ook algemeen voor; dit exemplaar zit in de buurt van de stadsriool-afvoerbuis te wachten op langsdrijvend voedsel.


De andeseend (Anas specularioides) is een sierlijke eendensoort die algemeen voorkomt in Zuid-Amerika en op de Falkland-eilanden.


De grijsbuikwipstaart (Cinclodes patagonicus) is een vogel die volstrekt niet schuw is en tussen stenen aan de waterkant zijn voedsel bijeen scharrelt.


Een wandeling rond de Bahía Encerrada leidt langs soorten als deze chileense kievit (Vanellus chilensis). Deze staat te wachten in een motregenbuitje.
Klik dit icoon om het geluidsfragment te beluisteren Alarmroep van de chileense kievit. Deze geluidsopname is in het Nationale Park opgenomen, waar een kievit langs de rivierbedding opvloog.


Waakzame magelhaenganzen (Chloephaga picta). De mannetjes zijn wit, de vrouwtjes bruin.


In de buurt van de magelhaenganzen grazen ook grijskopganzen (Chloephaga poliocephala). Links in de foto zitten chileense talingen (Anas flavirostris).


Deze amerikaanse torenvalk (Falco sparverius) is de kleinst voorkomende valk. Deze valk werd verjaagd door een laag overscherende kwak!


Argentijnse slobeenden (Anas platalea); links mannetje, rechts vrouwtje. Gefotografeerd in de Bahía Encerrada.


Net als onze kokmeeuwen hebben patagonische kokmeeuwen (Larus maculipennis) buiten het broedseizoen een witte kop met zwarte vlek in plaats van een donkere kap.


Midden in de haven ruziëen drie zuidelijke reuzenstormvogels (Macronectes giganteus) om een dode prooi. Zwemmend met de vleugels gespreid eist deze vogel de prooi voor zichzelf op.


Twee magelhaenscholeksters (Haematopus leucopodus) langs het kiezelstrand. Deze soort komt alleen in de Patagonische regio voor.


Een zuid-amerikaanse zwarte scholekster (Haematopus ater) heeft een schelpdier gevonden.


Bonapartes strandlopers (Calidris fuscicollis) foerageren in groepen. Als kleine naaimachines gaan de snavels op en neer door het aangespoelde zeewier heen.


Chileense jagers (Catharacta chilensis) zijn regelmatig te vinden in de buurt van mensen en afvalplaatsen. Dit is weer een ander soort jager dan die we later op het Antarctisch Schiereiland zullen treffen.


De kwak (Nycticorax Nycticorax) is zeer algemeen rond Ushuaia, te vergelijken met onze blauwe reiger.


Terug naar index Volgende reeks

© LEXsample 2005