Natuur

Helgoland: Drieteenmeeuwen, Zeekoeten, Alken en Noordse Stormvogels (juni 2007)

Aan de westkant van het Oberland liggen de Lummenfelsen (de "zeekoetrotsen"). Vanaf half april beginnen de zeekoeten met het uitbroeden van dat ene gespikkelde, zeegroene ei dat het paar koestert. De broedtijd bedraagt dertig dagen.


De zeekoet (Uria aalge; Duits: Trottelumme) is een echte zeevogel hier alleen komt om te broeden. In 2002 telde de kolonie 2200 paar. Groepen koeten verblijven op het water om voedsel te zoeken voor zichzelf en hun jong.


Dicht tegen elkaar gepakt zitten ze op smalle richels. Veel vogels hebben hier de bek open om warmte af te voeren; het is vandaag te zonnig voor deze vogels.


Zeekoeten zijn als het ware 'vliegende pinguïns'. Hun korte stijve vleugels slaan snel heen en weer om in de lucht te blijven.


Helemaal in het midden een zeekoet met witte 'bril'. De bebrilde zeekoet (Duits: Ringellumme) komt zo zuidelijk niet veel voor.


De Drieteenmeeuw (Rissa tridactyla; Duits: Dreizehenmöwe) is een vogel die in Nederland niet voorkomt. Het karakteristieke klaagelijke geluid van de meeuwen onder op de rotsen wordt door de westenwind mee naar het Uberland geblazen, en ook de vislucht (afkomstig van de vogelpoep op de kliffen) zal de wandelaar niet ontgaan.


8000 broedparen telde de Helgolandse kolonie in 2002.


Het verbaast me hoe onberispelijk wit deze meeuwtjes kunnen blijven, in de ruige leefomstandigheden die ze hebben uitgekozen. Ze krijgen van mij een prijs voor de beste vormgeving: zwarte pootjes, geel snaveltje en een zwart kraaloogje in de witte kop. In augustus verlaten de Drieteenmeeuwen het eiland om te overwinteren op zee.


Voor de Alk (Alca torda; Duits: Tordalk) moet je zoeken, daarvan zijn er maar zo'n twintig paar. Alken broeden gewoonlijk op de onderste randen van de kliffen, waar je vanaf het Oberland slecht zicht op hebt.


De Noordse stormvogel (Fulmarus glacialis; Duits: Eissturmvogel) lijkt oppervlakkig op een meeuw, maar is familie van de albatrossen. De soort broedt sinds 1972 op Helgoland.


De dikke snavel is hier goed te zien.


Kijk ook op ...
Vorige reeks Volgende reeks

Stuur je reactie naar LEXsample

Wat vind jij ervan?

Pagina bekeken? Ik ben benieuwd wat jij van de foto's vindt!
Verstuur je reactie via de pagina Reageer op LEXsample.

Alvast bedankt!

© LEXsample 2007